Missie & Visie

De groene kolenboer wil bijdragen aan een duurzame energievoorziening in Nederland. Onze missie en visie is ook lokale landschapsbeheerders te verbinden met lokale gebruikers van hout en houtige biomassa. Tegelijkertijd wil zij de lokale productieketen van hout versterken om het landschap haar economische en natuurlijke status terug te kunnen geven.

Contact

+31 85 48 90 739

Albertus van Leusenweg 14, 7425 CE, Deventer, Nederland

Hout & energie

Voor houtsnippers, houtpellets, houtbriketten en diverse vormen van duurzame warmte gaat u naar: 

Focus op biogrondstoffen

De houtsector focust zich al jaren op het leveren van grondstoffen voor verschillende toepassingen. De sector heeft daarin een natuurlijke positie waarin vele familiebedrijven jarenlang ervaring hebben opgebouwd. Daar is de laatste jaren het gebruik van hout voor energie bij gekomen. De groene kolenboer wil zorgen dat de sector op een gezonde wijze kan bijdragen aan een duurzame energievoorziening in Nederland. Zij verbindt lokale landschapsbeheerders met lokale gebruikers van hout en houtige biomassa. Tegelijkertijd wil zij de lokale productieketen van hout versterken om het landschap haar economische en natuurlijke status terug te kunnen geven.

Focus op duurzame warmte

Wie kent nog de kolenboer? Lange tijd was het heel gewoon dat kolen aan de deur werden afgeleverd om huizen en bedrijven te verwarmen. Niet duurzaam, wel warm. De Groene Kolenboer is ontstaan met een knipoog naar dit verleden. De Groene Kolenboer biedt duurzame warmte. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld warmtepompen, maar ook in de vorm van houtpellets, houtbriketten of houtsnippers gemaakt van landschapshout. Deze worden verkocht via de webshop.

Bedrijfsmatige energievoorzieningen

Ook voor bedrijfsmatige energievoorzieningen biedt de coöperatie diverse oplossingen, o.a. door zelf te investeren in een duurzame energievoorziening en warmte te leveren in plaats van brandstof. Hiervoor is o.a. een investeringsmaatschap opgericht. Iedere casus wordt daarvoor opnieuw bekeken. Indien bijvoorbeeld een warmtepomp een geschikte oplossing biedt, behoort ook dat tot de mogelijkheden

Stimulering duurzame warmte en minder fijnstof

De Groene Kolenboer stimuleert eigenaren van conventionele houtverbranding over te stappen op houtpellets. Conventionele houtverbranding is vaak bedoeld als sfeerelement in de woonkamer en niet als hoofdverwarming. Pelletkachels zijn ook geschikt als sfeerelement, maar het rendement is meestal hoger en er is bovendien sprake van soms wel 95% minder fijnstof-uitstoot. Voor de verwarming van een woning of bedrijfspand adviseren wij overigens altijd om eerst andere opties te bekijken, zoals warmtepompen. We werken in dat kader samen met meerdere lokale energiecoöperaties en onafhankelijke specialisten.

Duurzame warmte

Bedrijfsmatige energievoorzieningen

Meer duurzaam, minder fijnstof

Local for local

Nu en in de toekomst komt landschapshout vrij waar nu nog geen duurzame, lokale bestemming voor is. Maar liefst 50 tot 60% van de Nederlandse houtsnippers wordt geëxporteerd. De Groene Kolenboer gaat ervoor zorgen dat het landschapshout weer lokaal en duurzaam kan worden ingezet. Simpel gezegd draag je door bijvoorbeeld het stoken met een pelletkachel op duurzame wijze bij aan de instandhouding en verbetering van het lokale landschap.

Duurzaam bosbeheer

Onze leden werken volgens verschillende soorten certificaten. Daarmee garanderen wij dat bos goed beheerd wordt, rekening houdend met flora en fauna.

Winst inzetten voor landschapsbeheer

De coöperatie investeert 50% van de winst weer in het landschap. Erg belangrijk, want hout moet uit onze natuur komen en bij voorkeur uit onze eigen regio. Wat er aan hout uitgaat, willen we dan ook zoveel mogelijk opnieuw aanplanten en onderhouden voor toekomstig gebruik. Zo houden we de grondstofvoorziening in balans en versterken we onze eigen natuur. Door hieraan langjarige contracten te verbinden voor onderhoud en houtproductie, kunnen onze ondernemersleden de werkzaamheden uitvoeren, waardoor hieruit ook in de toekomst inkomsten voor de coöperatie verwacht worden.

Contact

+31 85 48 90 739

Albertus van Leusenweg 14, 7425 CE, Deventer, Nederland

Voor een mooi en groen Nederland

Samen met onze opdrachtgevers maken we plannen die niet alleen mooi klinken, maar ook praktisch uitvoerbaar zijn. Voor een mooi en groen Nederland.